Over dit artikel

DC-power nodig? Neem een PC-AT-voeding

Modificaties voor afwijkende uitgangsspanningen

Ofschoon elektronische schakelingen steeds minder vermogen nodig hebben om hun taak uit te voeren, zijn er nog tal van apparaten die over een 'groot' laagspanningsvermogen willen beschikken. Denk maar aan verbruikers als mini-(print)boormachines, modelbanen, veilige laagspanningsverlichting of verwarming, acculaders, enzovoorts. Met enige modificaties kan daarvoor uitstekend een gewone PC-AT-voeding worden gebruikt.
Door een hobbyist wordt bij een laagspanningvoeding meestal teruggegrepen naar de klassieke transformator/bruggelijkrichter-combinatie. Dit heeft tal van voordelen, zoals een eenvoudige opzet, uitstekende isolatie ten opzichte van het net, robuust en storingsarm. Er kleven echter ook een paar bekende nadelen aan: volumineus, zwaar, moeilijk efficiënt te regelen voor grotere vermogens en redelijk duur.
Het alternatief is uiteraard een primair schakelende omvormer (off-line switcher). Voor een hobbyist is het van-nul ontwerpen of nabouwen van een dergelijke schakeling duur, niet praktisch en onveilig. Duur omdat een foutje in de meeste gevallen afgestraft wordt door een rokende schakeltransistor, onpraktisch omdat heel wat van de benodigde componenten gewoon niet te krijgen zijn via de detailhandel en onveilig aangezien de primaire kant direct met het net verbonden is. Daarbij komt dan nog de (onterechte) angst voor alles wat uit een kern en een paar windingen koperdraad samengesteld is.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...