Over dit artikel

Robolab

Grafische ontwikkelomgeving voor Lego Mindstorms

Robolab
Toen de Deense speelgoedfabrikant Lego in 1998 zijn nieuwe product Mindstorms uitbracht, was een succes allesbehalve zeker. Maar het bijzondere speelgoed voor de jeugd ontpopte zich als een renner voor meer dan alleen de beoogde doelgroep.
Gezegd moet worden dat met Lego Mindstorms inderdaad weer dezelfde mogelijkheden worden geboden als vroeger met de modelspoorbaan of elektronicabouwdoos. Toen vaders nog samen met hun zonen knutselden, overlegden en speelden. De ironische Mindstorms-reclameslogan 'Eenvoudige programmering - zelfs voor volwassenen' werd letterlijk waarheid. Zo is de RCX-bouwsteen van Lego Mindstorms voor veel vaders de introductie in de elementaire computerprogrammering geworden. Een wereld die voor hem misschien wel veel moeilijker toegankelijk was dan voor zoonlief.
Maar de RCX vond ook toepassing op lagere en middelbare scholen, waar vooruitstrevende leraren de didactische mogelijkheden inzagen van het door Prof. Seymour Papert (M.I.T.) ontwikkelde Mindstorms-concept.
De programmeerbare Lego-steen wist zich zelfs toegang te verschaffen tot respectabele en serieuze hogescholen en universiteiten, zodat er tegenwoordige vrijwel geen leerinstituut is dat niet minstens één Mindstorms-robotpagina op Internet heeft.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...