Elektor Team
Over dit artikel

Stappenmotor-driver IMT902

Constante stroom voor twee motoren

Stappenmotor-driver IMT902
De Duitse fabrikant Nanotec heeft een interessant IC uitgebracht voor de aansturing van stappenmotoren. De 36-polige SMD-bouwsteen IMT902 kan twee stappenmotoren aansturen en maakt het gebruikers mogelijk om relatief goedkope en kleine aandrijvingen te maken.
De sterk geïntegreerde bipolaire constante-stroom-driver IMT902 bevat, behalve vier DMOS H-bruggen met een RDSON van 0,5 , ook twee 4-bits D/A-omzetters voor instelbare stapgroottes van 1/1 stap tot 1/16 stap. De D/A-omzetters kunnen sinusvormige uitgangssignalen leveren, waardoor de motoren vrijwel zonder resonanties geruisarm kunnen draaien. De driver kan de motoren met maximaal 40 V bij 1,5 A per fase aansturen.
Verdere voordelen van de IMT902, waarvan de inwendige opzet in figuur 1 is te zien, zijn een geïntegreerde ladingspomp met twee externe condensatoren en de programmeerbare 'mixed-decay-mode' die een toerental-afhankelijke stroomregeling mogelijk maakt, waarbij gelijktijdig het vermogensverlies vermindert. Om het aantal aansluitingen tot een minimum te beperken, worden alle instellingen via twee 16-bits schuifregisters met latches overgenomen. De maximale klokfrequentie van de registers bedraagt circa 25 MHz. De chopper-frequentie wordt bepaald door een externe weerstand en condensator, en kan meer dan 100 kHz bedragen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...