Over dit artikel

Autoluidspreker-VU-meter

Autoluidspreker-VU-meter
De hier voorgestelde schakeling meet de spanning op de luidsprekers van de autoradio. De gemeten waarde wordt weergegeven op een LED-balk, wat een visueel aantrekkelijk effect oplevert. De schakeling is gedimensioneerd voor het meest voorkomende spanningsbereik, maar kan gemakkelijk worden aangepast. De benodigde 12-V-voedingsspanning is in elke auto aanwezig. Deze meter kan worden aangesloten op een klassieke eindtrap met uitgangselco, maar ook op een brugversterker. Hoewel voor dit laatste type de verhouding tussen de gemeten spanning en het afgegeven vermogen anders is dan bij de gewone eindtrap (deze levert een twee maal zo grote spanning en dus het viervoudige vermogen), hoeft hiervoor de schakeling niet te worden aangepast.
Om het gemeten vermogen (W) correct te kunnen weergeven is het dus nodig om te weten welk type eindtrap wordt gebruikt. Dit is gemakkelijk te bepalen. Als op de luidsprekeruitgangen geen DC-spanning ten opzichte van massa wordt gemeten, dan is er sprake van een eindtrap met uitgangselco
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
R1,R5 = 22 k
R2,R6 = 10 k
R3,R7 = 820
R4,R8 = 470

Condensatoren:
C1...C4 = 470 n, steek 5 mm
C5,C6,C7 = 10 µ/63V radiaal

Halfgeleiders:
D1 = 1N4001
D2...D21 = LED 3 mm of rechthoekige LED
IC1,IC2 = LM3915N-1 (National Semiconductor)
IC3 = 7805, TO220-behuizing

Diversen:
Koelprofiel voor IC3 (10 K/W)
Reacties worden ingeladen...