Over dit artikel

Phono-voorversterker

-

Omdat moderne geluidsinstallaties meestal geen ingang voor een platenspeler meer hebben, worden losse MD-voorversterkers tegenwoordig steeds populairder. Niet alleen mensen die nog regelmatig naar vinyl-platen luisteren hebben behoefte aan zo'n voorversterker, maar ook degenen die hun LP-collectie eindelijk eens met behulp van een CD-brander op Compact-Disc willen gaan overspelen.
Auteur dezes heeft voor vrienden en bekenden talloze phono-voorversterkers gebouwd, waarbij omwille van de eenvoud vaak werd uitgegaan van een oude schakeling met twee A741's, oorspronkelijk ontworpen door ene B. Wolfenden en in 1976 beschreven in het blad Wireless World. Bij dit simpele ontwerp versterkte de eerste 741 gewoon full-range, terwijl de tweede van een frequentiecorrectie volgens de RIAA-norm was voorzien - een niet ongebruikelijke opzet in die tijd.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Lezersvraag:
Kromme versterker
Ik ben eens gaan rekenenen aan schakeling 008 uit de Halfgeleidergids van 2003: ‘Phono-voorversterker’. Daarbij vind ik bij de eerste filtertrap inderdaad het juiste kantelpunt, namelijk 2122 Hz. Het tweede filter (1µ5 en 5K1) klopt ook (20 Hz) en het derde filter in de terugkoppeling van de tweede opamp klopt ook (50 Hz). Het laatste filter echter, daar kom ik niet uit. Hier krijg ik als resultaat ruim 100 kHz! Zou het kunnen dat hier foute waarden bij de componenten staan? En dan de 100 pF aan de ingang, klopt dat ook wel?
Verder vraag ik mij af of het mogelijk is deze schakeling op te bouwen met een TL072? Ik gebruik de versterker toch slechts in mono-uitvoering. Overigens zou ik voor stereo ook liefst aparte IC’s gebruiken, ter voorkoming van overspraak.
Henri Laprador
De laatste 100 pF is bedoeld om voor HF-ontkoppeling te zorgen. Deze condensator maakt dus geen deel uit van de RIAA-correctie (maar veroorzaakt wel een kleine afwijking).
De ingangscondensator is een standaardwaarde in deze toepassing. Eigenlijk zou deze condensator afhankelijk van het toegepaste element en parasitaire capaciteit van de aansluitkabel gekozen moeten worden.
Tot slot heeft het maar weinig zin om bij een stereo-uitvoering met losse opamps te werken, omdat de overspraak in het element vele malen hoger is dan de overspraak in een willekeurige dual-opamp!
Reacties worden ingeladen...