Over dit artikel

Programmeer-tool voor ATtiny15

Programmeer-tool voor ATtiny15
Voor eenvoudige applicaties waarbij maar weinig I/O nodig is, is een kleine microcontroller zoals de ATTiny15 van Atmel ideaal. Er zijn twee I/O-lijnen, een flash-geheugen van 1024 bytes en een EEPROM van 64 bytes beschikbaar, dit alles in een achtpens behuizing. Een geschikt programmeerapparaat is in de vorige Halfgeleidergids (Eenvoudige AVR-programmer, 7-8/2002) al beschreven. Met de programmeer-software die daarbij echter gebruikt werd, was het niet mogelijk voor het project van de auteur - een meerkanaals dimmer - het calibratieregister voor het afregelen van de interne oscillator te lezen en in het flash-geheugen te kopiëren.
De ontwerper van deze schakeling heeft daarom een programmeer-tool geschreven, dat vrijwel dezelfde hardware (figuur 1) gebruikt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10
R2 = 820
R3...R7 = 10 k
Condensatoren:
C1,C4 = 100 /25 V radiaal
C2,C3,C5 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
D2 = LED groen
D3...D7 = BAT85
IC1 = 78L05
T1 = BC547C
Diversen:
IC1 = 8-polige DIL-programmeer-socket
K1 = laagspanningsbus voor printmontage
K2 = 9-polige sub-D-connector voor printmontage, haaks, female
Reacties worden ingeladen...