Over dit artikel

Nuldoorgangsdetector met galvanische scheiding

Nuldoorgangsdetector met galvanische scheiding
Alle vermogensregelingen die werken op het principe van fase-aansnijding maken gebruik van een vertragingsschakeling die gesynchroniseerd is met de netspanning. De instelbare vertragingstijd bepaalt dan de fasehoek waarmee de thyristor, triac of transistor de netspanning doorschakelt naar de belasting. Een eenvoudige dimmerschakeling gebruikt voor het regelen van de fasehoek een RC-netwerkje dat met de netspaning is verbonden. Voor een meer exacte sturing of een complexere regeltaak wordt tegenwoordig meestal een microcontroller toegepast. Om de controller te kunnen synchroniseren met de netspanning is een nuldoorgangsdetector nodig. Als de microcontroller niet gescheiden van de netspanning hoeft te werken, volstaat hiervoor een spanningsdeler (met beveiligingsdiodes) die is verbonden met een interrupt-ingang van de controller.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R1A = 330 k
R2 = 120 k
R2A,R4 = 100 k
R3 = 10 k
R5 = 270
R6,R7 = 10 k
Condensatoren:
C1 = 220 n/50 V
Halfgeleiders:
B1 = B250C500 of 4 x 1N4004
D1 = 1N4148
T1,T2,T3 = BC547B
IC1 = CNY17-2 of PC817 (Sharp)*
Diversen:
K1 = 2-polige printkroonsteen, steek 7,5 mm
K2 = 3-polige printkroonsteen, steek 5 mm
Reacties worden ingeladen...