Over dit artikel

GSM-tester

.

GSM-tester
Met deze eenvoudige veldsterktemeter kan snel worden gecontroleerd of het zenderdeel van een GSM-telefoon nog in orde is.
Als antenne fungeert een in het midden onderbroken printbaan, die aldus een halvegolf-dipool vormt. De GSM-frequentiebanden liggen in het gebied rond 900 MHz en 1800 MHz. De golflengte bedraagt dus 32 cm, respecievelijk 16 cm. Voor een halvegolf-dipool komen we dan theoretisch uit op lengten van 16 cm en 8 cm, maar die waarden gelden alleen voor een oneindig dunne geleider, opgesteld in de vrije ruimte. In de praktijk moet daarom altijd een verkortingsfactor worden gehanteerd. Bij onze 'printbaangeleider' bleek die verkortingsfactor ongeveer 0,85 te bedragen. Zo heel nauw luistert het trouwens in dit geval ook weer niet, omdat het bij deze tester niet om een nauwkeurig meetinstrument gaat en een globale indicatie volstaat. Uiteindelijk kwamen we uit op dipool met twee 'armen' van 76 mm voor 900 MHz en twee armen van 37,5 mm voor 1800 MHz.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Condensatoren:
C1,C2 = 100 p keramisch
Halfgeleiders:
D1 = AA117, AA119
Diversen:
L1,L2 = smoorspoel 10 wdgn 0,5 mm CuL, 5 mm diameter
Reacties worden ingeladen...