Over dit artikel

Regelbare autovoeding

Regelbare autovoeding
In de auto heeft men nogal eens een flink belastbare spanning nodig die niet door de boordspanningsvariaties wordt beïnvloed en liefst ook nog instelbaar is. Bijgaande schakeling biedt een discreet opgezette oplossing daarvoor en functioneert bovendien zonder 'moeilijke' schakelende regelaar. Keerzijde is wel dat er een spanningsval van 2 V optreedt, zodat het uitgangsspanningsbereik beperkt is tot ongeveer 1,8...10 V. Daar staat weer tegenover dat de toegestane uitgangsbelasting van 100 W (continu), respectievelijk 140 W (kortstondig) er wezen mag.
Verantwoordelijk voor die royale belastbaarheid zijn twee parallel geschakelde 2N3055's in TO3-behuizing (T2,T3), die vanwege de vereiste basisstroom uiteraard een fikse driver (T1) nodig hebben. De uitgangsspanning wordt tegengekoppeld naar de inverterende ingang van een als regelaar fungerende 741. De hoogte van de uitgangspanning kan worden ingesteld met de spanningsdeler die verbonden is met de niet-inverterende ingang; in concreto gebeurt dit dus met P1.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2 = 0,1/5 W
R3 = 1 k
R4 = 100 k
P1 = 10 k lin.
Condensatoren:
C1...C3 = 100 n
Halfgeleiders:
IC1 = 741CN
T1 = BD241B
T2,T3 = 2N3055
Diversen:
K1,K2 = 2-polige printkroonsteen, steek 5 mm
S1 = schakelaar 1 x wissel (zie tekst)
Reacties worden ingeladen...