Over dit artikel

RC5-zendertje

RC5-zendertje
In het verleden zijn er in Elektuur veel projecten geweest over gegevensoverdracht middels infrarood licht op basis van de RC5-code van Philips. Een basisonderdeel van deze schakelingen was altijd een RC5-afstandsbediening van het merk Philips of Loewe, of een zelfgebouwd exemplaar op basis van het RC5-encoder-IC SAA3010. Nu heeft Philips eind vorig jaar officieel gemeld dat men stopt met dit IC ('end of life' in Philips-termen). Het schijnt echter nog geen probleem te zijn om een exemplaar van dit IC ergens uit een voorraad te bemachtigen en dit zou nog wel een tijd zo kunnen blijven. Los daarvan blijft een schakeling voor een eenvoudige afstandsbediening zinvol omdat er ook alternatieven zijn. Bijvoorbeeld de PT2211 en HT6230 van de respectievelijke Taiwanese firma’s Princeton en Holtek.
De zender moet flexibel zijn en meerdere apparaten kunnen aansturen. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van een apparaat-afhankelijke adrescode
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
R1 = 100
R2,R3 = 1,5
R4 = 1 k
R5 = 6k8
Condensator:
C1 = 100 µ/16 V radiaal (lage uitvoering)
Halfgeleiders:
D1 = LED rood, 3 mm
D2 = LD274
T1 = BC517
IC1 = SAA3010 (zie tekst)
Diversen:
BT1 = 2 x 1,5-V-batterij met houder
S1...S10 = drukknop voor printmontage (bijv. ITT/Shadow D6)
X1 = 2-polige keramische resonator 429 kHz
JP1 = 3-polige header met jumper, of draadbrug
JP2 = draadbrug
S11 = 8-voudige DIP-switch
Reacties worden ingeladen...