Elektor Team
Over dit artikel

Batterij-spaarschakeling

Batterij-spaarschakeling
Er zijn schakelingen die slechts weinig stroom verbruiken of die alleen zo nu en dan kortstondig wat stroom verlangen. Een voorbeeld van laatstgenoemde categorie is de elders in dit nummer beschreven 'FM-afstandsbediening-zender'. Dit soort schakelingen kan heel goed uit een kleine lithium-knoopcel gevoed worden. We denken dan natuurlijk meteen aan de CR2032, een populaire batterij die goed verkrijgbaar is en voor veel toepassingen wordt gebruikt.
Om een dergelijke knoopcel te beschermen tegen een harde kortsluiting en te langdurige belasting, is de hier afgebeelde schakeling bedacht, die als essentiële functie heeft dat er na een druk op de knop slechts een beperkte tijd voedingsspanning beschikbaar is voor de te voeden schakeling in kwestie. Met het oog op een zo gemakkelijk mogelijke opbouw, zijn tevens twee kleine printjes ontworpen waar de drie meest voorkomende batterijhouders voor deze CR2032 op passen, waaronder ook de uitvoeringen met soldeerpennen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10 M
R2 = 3M3
R3 = 1 M*
R4 = 5M6
R5 = 12 k
Condensatoren:
C1 = 47 µ/63 V axiaal
Halfgeleiders:
T1 = BC547B
T2 = BC640
Diversen:
S1 = 6 mm 'tactile switch', bijv. MCDTS6-5R (Farnell 312-1033)
BT1 = 3 V CR2032 + batterijhouder voor printmontage (diam. 22,75 of 27,76 mm)*
*) zie tekst
Reacties worden ingeladen...