Over dit artikel

Lichtsluis met teller

De schakeling die hier wordt beschreven, telt het aantal keren dat een infrarode lichtstraal wordt onderbroken. Hierbij kan men denken aan een teller die aangeeft hoeveel mensen een ruimte binnengaan, of hoe vaak een balletje door een poortje is gegaan (handig bij bijvoorbeeld sjoelen).
Het hart van de schakeling bestaat uit een... u raadt het al: een lichtsluis! Diode D1 is een IR-LED die in normaal bedrijf IR-transistor T1 verlicht. Het resultaat van het ontvangen licht is dat de transistor T1 in meer of mindere mate in geleiding komt. De collectorspanning van T1 zal daardoor zo laag zijn dat de erop volgende transistor T2 juist niet geleidt (deze spanning kan met P1 binnen zekere grenzen worden ingesteld).
Zodra er een voorwerp tussen D1 en T1 komt, wordt het licht dat T1 ontvangt even geheel of gedeeltelijk geblokkeerd, waardoor de IR-transistor minder gaat geleiden. Daarmee stijgt de spanning over collector en emitter van T1, met als gevolg dat de spanning op de basis van T2 kortstondig toeneemt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...