Over dit artikel

LC-display met I2C-interface

Universeel en geschikt voor het MSC1210-board

LC-display met I2C-interface
U herkent deze situatie vast wel: Er is een microcontroller-programma geschreven en nu moet de uitvoer zichtbaar gemaakt worden. Jammer genoeg moet dan een geschikt display op een hele rits kostbare I/O-pennen aangesloten worden. Maar het grootste probleem komt nog. De besturing. Je zult zien dat bij deze toepassing de pennetjes net weer anders zijn aangesloten dan bij de vorige toepassing...Om de bekende eerste test 'Hello world' op het display te toveren, is normaal gesproken een heleboel werk en gesnuffel in datasheets nodig. Maar daar komt nu een einde aan. In dit artikel presenteren wij een zeer universeel LC-display, dat dankzij de I2C-interface slechts twee poortpennen nodig heeft en ook nog beschikt over een behoorlijk scala aan andere interessante features. Weliswaar betekent het extra interface-printje eenmalig wat meer werk, maar dat loont al snel.Het moge duidelijk zijn dat het hier niet alleen om hardware gaat, maar ook om een complete driver (8051 ANSI-C, inclusief broncode), zodat zonder probleem de vertrouwde lcd_printf()-functie gebruikt kan worden. Met de hier gebruikte driver is het zelfs zonder enige extra moeite mogelijk floating-point-getallen en extra grote getallen weer te geven.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10 k
R2...R5 = 270
P1 = instelpotmeter 10 k
Condensatoren:
C1,C2 = 100 n
Halfgeleiders:
T1 = BS170
T2 = BS250
IC1 = PCF8574(A)P
Diversen:
JP1...JP3 = 3-polige penheader met jumper (of draadbrug) (JP1 aan +, JP2 en JP3 aan massa)
K1 = 2x5-polige boxheader, haaks
Reacties worden ingeladen...