Martin  Oßmann
Over dit artikel

High-power-LED's in de praktijk

Veel licht met weinig stroom

High-power-LED's in de praktijk
De LED, jarenlang alleen gebruikt als indicatielampje, is de laatste jaren doorontwikkeld tot een serieuze lichtbron. In een aantal toepassingen is de LED inmiddels een goed alternatief voor de gloeilamp.
Sinds kort zijn LED's met een hoge lichtopbrengst ook beschikbaar voor de hobbyist. De LED die hier wordt beschreven, is onder andere verkrijgbaar bij Conrad Electronics. Omdat elektronici gewoonlijk een beperkte kennis hebben van verlichtingstechniek, zullen hier een aantal begrippen verder worden toegelicht. Ook worden twee schakelingen gepresenteerd waarmee een LED met een vermogen van 1 W kan worden aangestuurd.
Lumen of watt?
In de elektriciteitsleer wordt een elektrisch vermogen gewoonlijk uitgedrukt in watts. Ook het vermogen van zenders en infrarood-laserdiodes (voor optische datatransmissie) wordt meestal in deze eenheid uitgedrukt. Is een lichtbron echter bedoeld voor verlichtingsdoeleinden, dan wordt meestal de eenheid lumen gebruikt. De lumen (lm) is een fotometrische eenheid waarmee de lichtstroom van een lichtbron wordt aangeduid.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...