Burkhard Kainka
Over dit artikel

Temperatuurbewaker

Universele alarmmelder

Temperatuurbewaker
Dit is de schrik van elke PC-bezitter: Op een zeker moment laat een ventilator het afweten omdat de lagers uitgesleten zijn. Het inwendige van de PC wordt warm en nog warmer en is dan plotseling defect. In zo’n situatie komt dit miniproject van pas omdat er op tijd gewaarschuwd wordt.
In de schakeling van figuur 1 is een simpele goedkope NTC gebruikt als temperatuursensor. Deze sensor wordt (geïsoleerd) op de buitenkant van de PC-behuizing geplakt. Als de temperatuur daar boven de 40 C uit komt, dan gaat er een waarschuwings-LED branden, er klinkt een zoemer of er wordt meteen een andere actie opgestart. Het alarm wordt overigens niet meteen uitgeschakeld als de temperatuur weer is gedaald, er moet altijd op de reset-knop gedrukt worden om het alarm uit te zetten. Op die manier kan men altijd achteraf vaststellen of er sprake is geweest van een kortstondige oververhitting.
40 C is eigenlijk niet hoog, als je bedenkt dat een typische silicium halfgeleider wel 150 C aan kan. Maar we moeten wel bedenken dat het binnen in de kast een stuk warmer is dan aan de buitenkant, dus dan is 40 C helemaal niet zo'n gekke drempelwaarde. Het is heel gemakkelijk om een andere temperatuur in te stellen door R2 een andere waarde te geven. U kunt er natuurlijk ook een potmetertje in solderen dan is de instelling, ook later, helemaal vrij te kiezen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = NTC 10 k *
R2 = 10 k*
R3 = 2k2
Condensator:
C1 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = LED
IC1 = TLC555
Diversen:
S1 = drukknop met maakcontact
K1 = 2 soldeerpennen
Reacties worden ingeladen...