Rolf Gerstendorf
Over dit artikel

Hoofdtelefoon-versterkers

DIY met buizen en halfgeleiders

Hoofdtelefoon-versterkers
Als regel behoort een hoofdtelefoonuitgang tot de standaarduitrusting van de meeste voor- en eindversterkers. In kwalitatief opzicht moet men daar echter niet al te veel van verwachten en degenen die eisen stellen kunnen daarom beter overstappen op een losse hoofdtelefoonversterker. Het Internet biedt genoeg zelfbouw-ideeën.
Veel ervaren elektronici zijn hun 'carrière' ooit begonnen met het bouwen van een hoofdtelefoonversterker. Geen wonder, want de meeste van dit soort ontwerpen zijn uitgesproken simpel van opzet en voor de opbouw is weinig speciale vakkennis vereist.
Na enig zoeken blijken op het Internet genoeg zelfbouwontwerpen te vinden, maar het is alleen wat lastig om hierbij de beste krenten uit de pap te pikken. Er zit namelijk echt van alles tussen, variërend van simpele schakelingen die niet veel meer voorstellen dan een impedantie-omvormer met een volumeregelaar, tot zeer complexe versterkers voor de aansturing van bijvoorbeeld elektrostatische hoofdtelefoons. Met name de buizenontwerpen zijn sterk vertegenwoordigd op het Internet.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...