Burkhard Kainka
Over dit artikel

Condensator-accu

GoldCap als energie-reservoir

Condensator-accu
GoldCap-condensatoren hebben een enorme capaciteit en zijn daardoor een interessant alternatief voor batterijen en accu’s. Ze kunnen in no time geladen worden en kunnen flink wat stroom leveren. Alleen is de spanning wat laag, maar daar is met wat elektronica wel wat aan te doen.
9-V-blokbatterijen worden vaak toegepast in apparaten die weinig stroom vragen en maar kort ingeschakeld staan. Daarom komt het vaak voor dat de batterij net leeg is als je hem het hardst nodig hebt. Dan heb je ook niets aan een NiCd-accu, want die kan er helemaal niet tegen om lang leeg te staan. Een Supercap of GoldCap kan dan goed van pas komen, want die is in een paar tellen geladen en is ook na jaren nog te gebruiken. Een kleine omvormer transformeert de lage spanning omhoog naar 9 V. Dankzij de kleine afmetingen van een Supercap van 10 F/2,3 V past alles op een klein printje ter grootte van een blokbatterij.
In tegenstelling tot accu’s kunnen condensatoren zeer snel geladen maar ook ontladen (grote piekstroom) worden en de zelfontlading is klein. Een condensator is bijna een ideaal energie-reservoir en dat kun je ook wel zien aan de toepassing in flitsers. Er is geen accu of batterij van die afmetingen die in korte tijd zoveel energie kan opnemen en weer afgeven.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...