Burkhard Kainka
Over dit artikel

IrDA-poort voor 8051-controllers

Draadloze verbinding tussen microcontroller en PDA

IrDA-poort voor 8051-controllers
Draadloze verbindingen met infrarood licht schelen een hoop kabelergernis. Dat geldt niet alleen voor volwassen PC’s en laptops, maar ook voor microcontrollers.
Vooral bij verbindingen met kleine PDA's zoals een Palm is infrarood een stuk gemakkelijker dan de RS232-poort. Nieuwere modellen zoals de Palm Zire hebben meestal geen RS232-poort meer, maar zijn uitgerust met een USB-poort voor de verbinding met de PC. De IrDA-poort wordt gebruikt voor communicatie met andere PDA’s, mobiele telefoons en andere apparatuur. Het ligt eigenlijk voor de hand om ook eigen microcontroller-apparatuur, zoals het Elektuur 89S8252 flash-board (december 2001) met een IrDA-poort uit te rusten.

Een IrDA-UART voor BASCOM-8051
Op het eerste gezicht lijkt de IrDA-poort redelijk gecompliceerd. Zeker als de vele software-lagen in beschouwing worden genomen. In de onderste laag echter, waar op fysiek niveau enkelvoudige bits worden verstuurd, is het redelijk eenvoudig. In principe is de IrDA-poort namelijk niets anders dan een gewone seriële poort, maar dan met kortere pulsen. Voor ieder start- en 0-bit worden korte lichtflitsen uitgezonden, dus op die momenten dat de TxD-lijn van de RS232-interface een bitlengte hoog is.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...