Burkhard Kainka
Over dit artikel

Ladingsmeter

Op zoek naar de coulomb

Ladingsmeter
Elektrostatische ladingen zijn helaas onzichtbaar, maar kunnen wel flinke schade aanrichten, vooral bij gevoelige elektronische componenten. Daarom is het nuttig om dergelijke ladingen ook te kunnen meten.
In een elektronica-werkplaats zijn statische ladingen erg gevaarlijk. Op een tapijtvloer bewegend kunnen personen een elektrostatische lading opbouwen tot wel 20 kV. Het aanraken van een gevoelig IC kan het onmiddellijke einde van deze component betekenen. Statische ladingen zijn echter niet alleen lastig, maar ook erg interessant. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat twee personen die met een verschillend soort schoenen over hetzelfde tapijt lopen, een tegengestelde lading kunnen opbouwen. In de moderne natuurkunde wachten nog veel vragen op antwoord. Klopt het bijvoorbeeld dat vrouwen een negatieve lading opbouwen, terwijl mannen een positieve lading hebben ten opzichte van aardpotentiaal? Of is dit slechts een boosaardig gerucht, afkomstig van hardnekkige vrijgezellen? Deze vraag kan eigenlijk alleen worden beantwoord door een statistisch onderzoek waaraan zoveel mogelijk Elektuur-lezers zouden moeten meedoen.
Bij statische elektriciteit kan de spanning al snel hoog oplopen. Toch is de lading, uitgedrukt in coulomb, de belangrijkste grootheid. Een hoge spanning hoeft niet gevaarlijk te zijn, zolang het geladen voorwerp maar klein is.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Op de print zijn bij K2 de tekens + en - verwisseld. Nadelige gevolgen voor de werking heeft dit niet.
Component list
Weerstanden:
R1,R2,R3 = 27 k
Condensatoren:
C1,C2 = 100 n
Halfgeleiders:
IC1 = TLC272CP
Diversen:
K1 = 2-polige header of 2 soldeerpennen voor meetingang
K2 = 2-polige header of 2 soldeerpennen voor meter
K3 = 9-V-batterij met clip
S1 = drukknop met maakcontact
Reacties worden ingeladen...