Over dit artikel

Analoge USB-omzetter

Met 2 analoge ingangen en 4 digitale uitgangen

Analoge USB-omzetter
Deze schakeling is gebaseerd op een PIC16C765, een moderne chip uit de grote PIC-familie van Microchip. Hiermee is het mogelijk analoge spanningen (0...5 V) te meten via twee A/D-ingangen en de resultaten via een USB-aansluiting naar de computer te sturen. Verder zijn er nog 4 digitale uitgangen aanwezig die vanuit de PC kunnen worden geschakeld.
Vanwege zijn gebruiksgemak blijven de toepassingen voor de USB-interface zich uitbreiden. Ditmaal laten we u kennis maken met een analoge USB-onzetter die twee A/D-ingangen bezit waarmee analoge spanningen (van 0 tot 5 V) bemonsterd kunnen worden, terwijl er naar 4 digitale uitgangen geschreven kan worden.
Deze schakeling is gebaseerd op een Microchip-controller PIC16C765 waarvan u in figuur 1 de aansluitingen ziet.

De PIC16C765
Samen met zijn kleine broertje, de PIC16C745 (28 pens), was de PIC16C765 de eerste PIC-processor met een USB-interface aan boord. De RISC-processor (slechts 35 instructies) heeft 8 Kbyte (14-bits) programmageheugen en 256 bytes datageheugen. Hij is voorzien van 8 analoge ingangen en diverse digitale in/uitgangen, een UART, USB-besturing, enz.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
In Elektuur november 2003 staat dat de downloads bij de analoge USB-omzetter op jullie website beschikbaar zijn. Het HEX-bestand dat in dit ontwerp wordt gebruikt zit echter niet bij de bestanden in de zip-file die ik daar aantref (020374-11, HEX-code en Windows-software).
Verder is het mij niet geheel duidelijk welke bestanden ik nodig heb om met MPLAB te compileren en de PIC16C765 te programmeren. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen met dit interessante ontwerp!
Kieran McAreavey
Het HEX-bestand dat u nodig heeft (ELK35.HEX), vindt u in de map ‘fic_ass’ in het zip-bestand.
Helaas kunnen wij niet garanderen dat de bijgeleverde broncode direct te gebruiken is in MPLAB. Het is namelijk onduidelijk welke assembler de auteur heeft gebruikt. Voor alle duidelijkheid: het is niet per se nodig de code zelf te assembleren, omdat het HEX-bestand dus gewoon beschikbaar is.
Mocht u het toch zelf willen doen, bijvoorbeeld omdat u de software wilt veranderen, dan zal het wel lukken met MPLAB, maar ga er van uit dat er wellicht nog enkele aanpassingen gemaakt moeten worden.
Component list
Weerstanden:
R1 = 1k5
R2 = 10 k
Condensatoren:
C1,C2 = 22 p
C3,C4 = 100 n
C5 = 220 n
Halfgeleiders:
IC1 = PIC16C765 (geprogrammeerd, EPS 020374-41)
Diversen:
X1 = kristal 6 MHz
K1 = printkroonsteen met 4 contacten
K2,K3 = printkroonsteen met 2 contacten
K4 = USB-bus voor printmontage, type B
Reacties worden ingeladen...