Over dit artikel

Countdown-timer

Precisie-timing met een AT90S1200 microcontroller

Countdown-timer
Dit ontwerp is eenvoudig te bouwen en ook het gebruik is de eenvoud zelf. Het is een countdown-timer die een tijd aftelt die ligt tussen 99 en 1 minuten. Een helder tweecijferig display toont de resterende tijd en een piëzo-zoemer geeft een geluidssignaal als de tijd is verstreken.
Het gebruik van de timer is heel eenvoudig. Eerst wordt met twee drukknoppen de gewenste tijd ingesteld. Dat zijn de eenheden-drukknop en de tientallen-drukknop. Om bijvoorbeeld een tijd van 31 minuten in te stellen, wordt eerst eenmaal op de eenheden-knop gedrukt en dan driemaal op de tientallen-knop. Bij iedere druk op de knop verschijnt de gekozen waarde op het display. Als de waarde '9' is bereikt, wordt bij een volgende knopdruk weer de waarde '0' gekozen. Zo roteert voor beide knoppen de uitlezing van 0 tot 9 en dan weer 0.
Als de tijd is ingesteld, kan op de startknop worden gedrukt. Er gaat dan onmiddellijk een rode LED branden en het aftellen begint. Als de tijd is verstreken, gaat het display knipperen. Nadat het zoemersignaal een minuut lang heeft weerklonken, wordt automatisch de 'slaapfunctie' van de microcontroller geactiveerd. Voor een volgende countdown-cyclus moet de microcontroller worden gereset, dus het apparaat moet even uit en dan weer aan worden gezet.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R12,R13,R14 = 10 k
R2,R10,R11 = 470
R3...R9 = 150 (zie tekst)
Condensatoren:
C1 = 1 µ/16 V radiaal
C2 = 100 n
C3 = 10 µ/16 V radiaal
C4,C5 = 22 p
Halfgeleiders:
D1 = LED rood, 3 mm
IC1 = AT90S1200-12PC (geprogrammeerd, EPS 020296-41)
LD1,LD2 = HD1131O (zie tekst)
T1,T2 = BC327
Diversen:
BT1 = twee 1,5 V AA- of AAA-batterijen met houder
Bz1 = 5 V DC-zoemer
S1 = aan/uit-schakelaar
S2,S3,S4 = drukknop 1 x maak (zie tekst)
X1 = 4 MHz kristal (laag model)
Reacties worden ingeladen...