Over dit artikel

Stilte alstublieft!

Lezersschakeling

De hier beschreven schakeling heeft als doel om het geproduceerde lawaai in een kamer of kantoor te regelen. Daartoe maakt dit apparaat gebruik van menselijke spraak om de mensen die lawaai maken te vragen het wat zachter aan te doen.
De schakeling is redelijk ingewikkeld omdat er niet alleen gereageerd wordt op het momentele geluidsniveau, maar ook op de duur hiervan. Het apparaat reageert bijvoorbeeld niet op hoesten en niezen. Maar als iemand te vaak en te luid niest, dan reageert het apparaat met een gepaste boodschap.

Hoe werkt het?
Het schema van het apparaat staat in figuur 1. Het bestaat uit vier delen. Het eerste deel is een standaard microfoonversterker, opgebouwd rond een LF352-opamp. Het tweede deel bevat de logica van het geheel. Dit is opgebouwd rond een 4027 J/K-flipflop. Het derde deel houdt zich bezig met de opname en weergave van spraak en is gebaseerd op het IC ISD1400. Het vierde en laatste deel tenslotte is een eindtrapje waarmee de daders worden aangesproken met een overtuigend luide waarschuwing.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Het opgegeven type spraakchip, de ISD1400, bestaat niet. Dit is een verzamelnaam van een familie die uit twee IC's bestaat: de ISD1416 en de ISD1420, die resp, 16 en 20 seconden kunnen opnemen.
Reacties worden ingeladen...