Over dit artikel

Kalibratiehulp voor HF-meetzender

Kalibratiehulp voor HF-meetzender
Bij de in oktober beschreven HF-meetzender wordt de klokgenerator voor het DDS-IC gevormd door een combinatie van een 10 MHz oscillator en een frequentieverdrievoudiger. Uiteraard is de uitgangsfrequentie van deze klokgenerator alleen correct als de kristalfrequentie exact op 10,000 MHz wordt afgeregeld met trimmer C22.
Voor een heleboel toepassingen, zoals bijvoorbeeld het doorfluiten van middenfrequent-versterkers, is de nauwkeurigheid van het kloksignaal niet zo verschrikkelijk belangrijk. Maar bij het afregelen van zaken als smalband-FM-apparatuur ligt dit anders. Dan is wel degelijk een zo nauwkeurig mogelijk testsignaal nodig. Anders wordt elke afwijking die de signaalgenerator vertoont immers domweg overgenomen in de af te regelen interne oscillatoren.
Gratis en extreem stabiel
Mocht u denken dat kalibratie van uw klokgenerator niet mogelijk zonder de hulp van een extreem nauwkeurige en dus extreem dure frequentiegenerator, dan zult u prettig verrast zijn om te horen dat een hiervoor bruikbaar kalibratiesignaal niet alleen gratis is, maar bovendien voor iedereen beschikbaar, en een nauwkeurigheid bezit die de eisen van zendamateurs ruimschoots overschrijdt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...