Over dit artikel

Draadloze RS232-verbinding

Een praktische toepassing van Short Range Devices

Draadloze RS232-verbinding
Kant en klare zendmodulen, de zogenaamde Short Range Devices (SRD's) met geïntegreerde microcontroller, maken het wel heel gemakkelijk om een draadloze RS232-verbinding tot stand te brengen.
Het draadloos overbrengen van informatie (data, audio, video) vindt steeds meer toepassing. Er zijn tegenwoordig een groot aantal mogelijkheden voor de niet kabelgebonden, dus draadloze, technieken. Deze ontwikkeling begon met de overdracht middels infrarode lichtsignalen (afstandsbedieningen, IrDA). Tegenwoordig hebben we een grote verscheidenheid aan draadloze systemen zoals DECT, Bluetooth, Wireless LAN enzovoorts. Voor 'grote' Windows-computers zijn kant en klare componenten verkrijgbaar die probleemloos kunnen worden ingebouwd. Die voldoen aan gangbare normen (zijn gecertificeerd), er zit garantie op en alle noodzakelijke stuurprogramma’s worden meegeleverd.
De tweede manier vergt wat meer inspanning. Een automatiseringssysteem of datalogger gebaseerd op een willekeurige microcontroller kan voorzien worden van een transceiver. Maar voor de ontwikkeling en bouw van zo’n draadloze inrichting zijn wel heel wat knowhow en een forse financiële investering nodig. Hierbij spelen drie zaken een rol.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R4 = 1k8
Condensatoren:
C1,C3,C9 = 100 n
C2,C4 = 10 µ/16 V radiaal
C5...C8 = 1 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
D2,D3,D5 = LED groen 3 mm, low current
D4 = LED rood 3 mm, low current
IC1 = 7805CP
IC2 = MAX232CP
IC3 = LPRS ER400TRS (zie tekst)
Diversen:
JP1 = 2-polige header met jumper
JP2 = 3-polige header met jumper
K1,K3 = 2-polige pen-aansluiting
K2 = 9-polige haakse sub-D-connector, female, voor printmontage
K4 = BNC-bus voor printmontage (Farnell 365-0558)
RS232-kabel (aansluitingen 1:1 doorverbonden)
Reacties worden ingeladen...