Over dit artikel

LED-kerstbal

Originele kerstversiering

LED-kerstbal
Als dit nummer bij u in de bus valt, wordt het zo zoetjesaan al weer tijd om de kerstspullen van zolder te halen. En als u een beetje voortmaakt, is er nog net gelegenheid om aan de bestaande versierselen een zelfgemaakt elektronisch ornamentje toe te voegen. Hieronder wordt verteld hoe u dat bijvoorbeeld aan kunt pakken.
Het is intussen zo'n beetje traditie geworden dat Elektuur in het decembernummer met een of andere praktische schakeling komt die gebruikt kan worden als originele kerstversiering. Dit onder het motto dat een rechtgeaard elektronicus niet tevreden is met de standaard kerstuitrusting, maar er toch graag een persoonlijk, zelfgemaakt tintje aan wil geven.
Nu kun je met een elektronisch kerstornament twee kanten uit; ofwel je maakt iets dat een passend geluidseffect produceert, ofwel je kiest voor een lichteffect. Een 'passend geluidseffect' rond deze feestdagen gaat al gauw in de richting van het ten gehore brengen van een compleet kerstliedje, en dat is zonder speciale IC's niet echt een simpele zaak. Daarom kiezen wij meestal voor de optische variant.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3 = 1 k
R2 = 22
R4 = 47
R5,R7 = 470
R6,R8 = 47 k
Condensatoren:
C1,C2 = 47 µ/25 V radiaal
Halfgeleiders:
D1...D9 = high-efficiency-LED rood
D10...D18 =high-efficiency-LED groen
T1...T4 = BC547B
Diversen:
batterijhouder met twee penlights
Reacties worden ingeladen...