Over dit artikel

Werken met stappenmotoren, deel 1

Basisprincipes van stappenmotoren

Werken met stappenmotoren, deel 1
Veel elektronici zijn niet echt vertrouwd met stappenmotoren. Vooral de manier waarop stappenmotoren moeten worden aangestuurd is vaak een raadsel. In dit eerste van twee artikelen wordt uitgelegd hoe stappenmotoren werken en hoe ze in de praktijk kunnen worden gebruikt. In het tweede deel wordt een krachtige 3-kanaals stappenmotor-driver voorgesteld die door een PC kan worden gestuurd.
Bij veel werkzaamheden moeten belastingen of apparaten nauwkeurig in een bepaalde positie worden gebracht. Met normale AC- of DC-elektromotoren is het moeilijk om de positie van de belasting, snelheid van de motor of de afgelegde weg nauwkeurig te bepalen. Daarvoor worden dan externe hulpmiddelen gebruikt zoals sensoren, encoders of servosystemen, vaak in combinatie met reminstallaties of koppelingen.
Een aantrekkelijk alternatief voor gecontroleerde verplaatsingen is een stappenmotor. Dit is een elektromechanisch apparaat (een motor) dat elektrische pulsen omzet in discrete mechanische bewegingen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Reacties worden ingeladen...