Burkhard Kainka
Over dit artikel

Experimenteren met DRM

De HF-meetzender en digitale radio

Experimenteren met DRM
Wist u al dat bijvoorbeeld Radio Luxemburg ook digitaal te ontvangen is via de korte golf? En dat terwijl er nog geen DRM-radio’s te koop zijn. Hoe u toch DRM- (Digital Radio Mondiale) uitzendingen met behulp van de Elektuur HF-meetzender kunt ontvangen en met een PC kunt decoderen, leest u in dit artikel.
Digital Radio Mondiale (DRM), de nieuwe digitale omroepstandaard voor beneden de 30 MHz, stelt hoge eisen aan een ontvanger. Maar als u over de HF-meetzender uit Elektuur oktober 2003 beschikt, is met weinig moeite een geschikte DRM-ontvanger te realiseren.
DRM-signalen zijn met een normale AM-radio te herkennen aan de typische breedbandige witte ruis. Luistert u maar eens op 6095 kHz. Behalve op maandagen verzorgt RTL hier overdag digitale uitzendingen. Kunt u op uw locatie en op genoemde frequentie luide witte ruis horen, bedwing uw nieuwsgierigheid dan niet en probeer ook naar deze zender te luisteren zoals eigenlijk de bedoeling is! Namelijk in bijna FM-kwaliteit en zonder de op de korte golf zo gebruikelijke vervorming en stoorgeluiden.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...