Burkhard Kainka
Over dit artikel

Stereo hoofdtelefoonversterker

EL84 met 40 V anodespanning

Stereo hoofdtelefoonversterker
De veel geroemde warme klank van de buizenversterker komt niet alleen bij grote vermogens tot zijn recht, maar ook bij een hoofdtelefoonversterker. Het bijzondere van deze schakeling is dat de anodespanning hier slechts 40 V bedraagt.
Er ontstaan telkens weer verhitte discussies over de vraag of een buizenversterker een mooier geluid geeft dan een moderne transistorversterker en waarom dan wel. Er bestaan, technisch gezien, zeker redenen om aan te nemen dat een buizenversterker inderdaad anders zal klinken. Op de eerste plaats is de bijzondere overdrachtskarakteristiek (Ia/Ug) van de buis te noemen. De lichte kromming van deze overdracht leidt bij grotere ingangssignalen tot een grotere vervorming, zeker als geen tegenkoppeling wordt gebruikt. In een moderne transistorversterker daarentegen wordt vrijwel altijd met een sterke tegenkoppeling gewerkt om de vervorming laag te houden. Het menselijk oor heeft de eigenschap om bij een hoger geluidsniveau minder lineair te werken. Hierdoor draagt de 'natuurlijke' vervorming van de buizenversterker bij aan de geluidsindruk van een hoger volume. Daarbij komt nog dat een transistorversterker bij oversturing plotseling extreme vervorming produceert, terwijl een buizenversterker zachter in de begrenzing gaat.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3,R4,R7 = 1 k
R2,R6 = 100
R4,R8 = 220 k
P1 = stereo potentiometer 100 k log.
Condensatoren:
C1,C2 = 100 n
C3,C5 = 100 ?/10 V radiaal
C4,C6 = 10 ?/63 V radiaal
C7 = 100 ?/63 V radiaal
Spoelen:
L1,L2 = 330 mH Toko 10RBH 239LY334K
Diversen:
JP1...JP4 = 2-polige header met jumper
K1 = 3-polige printkroonsteen RM5
K2 = 2-polige printkroonsteen RM5
B1,B2 = EL84 met buisvoet (doorsnede 18 mm)
TR1, TR2 = trafo 230/18 V,4,8 VA (Gerth 421.18)
Reacties worden ingeladen...