Over dit artikel

Inbraakalarm

Met individuele sensor-indicatie

Het gaat hier om een eenvoudig en doeltreffend inbraakalarm, waarbij de status van elke sensor door een LED wordt aangegeven. In één oogopslag kan men daardoor zien welke ramen en deuren niet gesloten zijn, voordat men het alarm inschakelt.
Dit artikel beschrijft een ontwerp van een inbraakalarm waarbij maximaal acht sensors worden bewaakt. De status van iedere individuele sensor wordt gesignaleerd door een LED. Deze LED geeft aan dat de sensor is geactiveerd en dat de bekabeling naar deze sensor in orde is.
Uiteraard is het inbraakalarm uitgerust met een contact om het alarm op 'scherp' te zetten, een sabotagecontact en een tweetal uitgangen om een sirene en/of een flitslamp aan te sturen. Tevens is het inbraakalarm uitgerust met een zogeheten 'paniek-drukknop'.
Systeembeschrijving
Het inbraakalarm is opgebouwd rond de AT89C51 microcontroller van Atmel. Deze microcontroller draagt zorg voor de functionaliteit van het inbraakalarm en zorgt er voor dat alle inputs (software-matig) worden gefilterd.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Lezersvraag:
Ik werk op het moment aan het inbraakalarm uit Elektuur december 2003. Ik heb een vraag over de voeding. Het lijkt erop dat er geen laadbeveiliging aanwezig is voor de 12 V loodaccu. Is dit niet nadelig voor de levensduur? Ik dacht zelfs dat accu’s kapot kunnen gaan door overladen.
Kinjal Patel
Door loodaccu’s met een vaste spanning tussen 13,2 V en 13,8 V te laden wordt in feite al voor een effectieve laadbeveiliging gezorgd en kan continu worden geladen.

Lezersvraag:
In het decembernummer van 2003 vond ik een leuke toepassing van een alarm. Ik heb echter nauwelijks ervaring met het programmeren van IC's. Mijn vraag is dan ook: met welke software kan ik een HEX-file maken van het ASM-bestand voor de ATMEL AT89C51?
Franky Claeys
In het project is de shareware-assembler TASM gebruikt. Deze assembler is beschreven in ‘Basiscursus microcontrollers’, Elektuur januari 2002.
Om een HEX-bestand te creëren met TASM, moet de volgende opdracht uitgevoerd worden: TASM -51 work.asm work.hex
waarbij work.asm de broncode en work.hex het HEX-bestand (Intel-formaat) is.
De shareware-assembler TASM is onder andere te downloaden van de website van Elektuur (TASM.ZIP). Bijvoorbeeld bij deel 6 van de basiscursus microcontrollers onder juni 2002 (in 010208-19.zip).
Reacties worden ingeladen...