Burkhard Kainka
Over dit artikel

Rustgevende servopendel

Winterslaapschakeling

Rustgevende servopendel
Servo's voor afstandsbesturing worden eigenlijk maar een paar keer per jaar echt actief gebruikt. Als het modelvliegtuig in de hangar staat of het modelschip op de werf ligt, dan staan alle servo's stil. Maar ook dan kunnen servo's nuttig worden gebruikt.
Een servo zou bijvoorbeeld een grote pendel in beweging kunnen brengen, die de toeschouwer volledig doet ontspannen of misschien zelfs in slaap brengt. Belangrijk daarbij is dat de heen-en-weer gaande beweging, net als die van een echte, lange pendel, zuiver sinusvormig is.
De schakeling van de servopendel in figuur 1 bestaat uit twee delen. De pulsgenerator met het timer-IC 555 wekt pulsen op met een tijdsduur van 1 ms tot 2 ms en een pauzetijd tussen de pulsen van ongeveer 20 ms. Dat zijn precies de pulsen waarmee een servo wordt gestuurd. Bovendien is er een sinusgenerator voor een heel lage frequentie van ongeveer 0,25 Hz, dus met een volledige trilling per vier seconden. In de sinusgenerator wordt een faseverschuivingsnetwerk gebruikt dat heel weinig vervorming geeft. Als men liever een wat langere periodetijd heeft, kan dat door de elco's C1...C3 groter te kiezen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 15 k
R2...R4 = 100 k
R5,R8 = 1 k
R6 = 10 k
R7 = 220 k
P1 = 10 k instelpot
Condensatoren:
C1...C3 = 22 µF/10 V
C4,C6 = 220 µF/10 V
C5 = 100 nF
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
T1,T2 = BC549C
IC1 = 555C of 7555 (CMOS)
Diversen:
K1 = 3-polige male printheader
2 printpennen
Reacties worden ingeladen...