Over dit artikel

FPGA-ontwikkelbord

Gewoon beginnen met de Xilinx

FPGA-ontwikkelbord
Betaalbare ontwikkelborden voor grotere FPGA's zijn helaas nog steeds schaars, ondanks het feit dat de prijzen van FPGA's behoorlijk gezakt zijn. Maar bij de Australische firma BurchEd is een heel aantrekkelijk systeem te koop.
Een FPGA (Field Programmable Gate Array) is een programmeerbare logische bouwsteen. Met een speciale taal voor het definiëren van hardware of met een grafische editor kun je een digitale schakeling ontwerpen. Deze schakeling kan vervolgens in de FPGA worden geladen. De digitale bouwsteen gedraagt zich dan precies zoals is gedefinieerd (wat soms helaas niet altijd het bedoelde gedrag is...).
Om dit allemaal mogelijk te maken, bevatten FPGA's een groot aantal universele structuren die afhankelijk van het type FPGA elk weer uit een paar poorten en flipflops zijn opgebouwd. Deze blokken zijn door programmeerbare verbindingen aan elkaar gekoppeld, waardoor het totale gedrag aangepast kan worden.
FPGA's zijn meestal opgebouwd met SRAM-technieken. Dat is de reden waarom de configuratie weg is als de voedingsspanning onverhoopt uitvalt. Om er voor te zorgen dat de gewenste configuratie er is als de voedingsspanning weer wordt aangesloten, wordt gebruik gemaakt van een EPROM.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...