Elektor Team
Over dit artikel

Elektronische ontvangerschakelaar

Elektronica in plaats van mechanica

Elektronische ontvangerschakelaar
Ontvangerschakelaars zijn kant en klare kabeltjes met ingebouwde schakelaar, waarmee bij een RC-model de verbinding wordt gemaakt tussen accu's en ontvanger. Die schakelaar is een zwakke schakel in de ontvangerinstallatie. Een elektronisch alternatief is veel betrouwbaarder en biedt bovendien iets extra's.
Bij radiografisch bestuurde modellen zijn er componenten die niet altijd even betrouwbaar zijn en die daarom eigenlijk steeds voor gebruik gecontroleerd moeten worden. Dat dit inderdaad een belangrijk en vaak voorkomend thema is, blijkt wel uit het grote aantal elektronische hulpschakelingen dat door de diverse fabrikanten wordt aangeboden. Ook wij stellen hierbij graag een heel nuttige schakeling voor, die de kwetsbare ontvangerschakelaar vervangt en die bovendien de spanning van de ontvangeraccu bewaakt én 'onthoudt'.
Waarom elektronisch?
Bij onderzoek aan ontvangerschakelaars voor RC-ontvangers is gebleken dat de weerstand daarvan wel tot 0,3...0,5 kan bedragen. Dat dit veel is, blijkt wel uit het feit dat de opgenomen piekstroom met actieve servo's aanmerkelijk meer dan 1 A kan bedragen en bij die waarde bedraagt het spanningsverlies al circa 0,5 V.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...