Over dit artikel

CoolRunner-II

Xilinx CPLD ontwikkelkit

CoolRunner-II
Een beknopte bespreking van een heel aantrekkelijke ontwikkelkit van Xilinx, die niet alleen zeer compleet is maar ook tegen een uiterst vriendelijke prijs wordt aangeboden. Het board wordt geheel opgebouwd geleverd en gaat vergezeld van twee CD's met software.
PAL’s en GAL’s zijn nooit helemaal doorgedrongen in de wereld van de hobby-elektronica. Dit ondanks het feit dat deze componenten het aantal onderdelen van een schakeling behoorlijk kunnen reduceren en de inhoud naderhand nog kan worden veranderd zonder dat hiervoor een nieuwe schakeling moet worden opgebouwd. De voordelen van het gebruik van dergelijke componenten wegen voor de meeste hobbyisten kennelijk niet op tegen de hoge aanschafprijs van een programmer en bijbehorende ontwerp-software.
CPLD’s en FPGA’s worden daarentegen wel steeds meer toegepast in zowel professionele schakelingen als ontwerpen van hobbyisten. Dit komt niet alleen doordat deze componenten zoveel meer mogelijkheden bieden dan PAL’s en GAL’s, maar zeer zeker ook omdat bijna alle CPLD’s en FPGA’s in-circuit te programmeren zijn en de chip-fabrikanten gratis ontwerp-software ter beschikking stellen. Een nadeel is dat veel van deze chips alleen in SMD te krijgen zijn.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Lezersvraag:
Tot mijn verbazing kwam ik tot de ontdekking dat de Xilinx CoolRunner-II Development Kit die in Elektuur februari 2004 werd beschreven niet meer te krijgen is via de Xilinx website. Niettemin ben ik nog steeds van plan met CPLD’s aan de slag te gaan en vraag mij dan ook af of u of Xilinx een alternatief kan aanraden?
Stuart Galbraith
Het kan snel gaan in de chip-industrie - soms sneller dan wij kunnen schrijven. Letterlijk minuten nadat het februari-nummer naar de drukker was verstuurd ontdekten ook wij dat het board van de site van Xilinx was gehaald. Gelukkig kregen we een paar dagen later van de fabrikant bericht dat de CPLD Design Kit (bestelnummer DO-CPLD-DK) een uitstekend alternatief is. Of zelfs beter: de nieuwe kit heeft nog meer extra’s, terwijl de prijs hetzelfde is als de Coolrunner-II: $ 49,99 exclusief verzendkosten.
Reacties worden ingeladen...