Burkhard Kainka
Over dit artikel

Spannings- en geleidingstester

Voor gelijk- en wisselspanning

Spannings- en geleidingstester
Elektrische spanning kun je niet zien, daarom is goede meetapparatuur onontbeerlijk in het lab. Maar vaak is een exact voltage niet eens zo interessant en is het voldoende te weten of er op een bepaald punt spanning staat of niet. Met de hier voorgestelde tester is het zelfs niet meer nodig twee meetsnoeren aan te sluiten: het desbetreffende meetpunt even aanraken met de meetpen is genoeg!
Hoe zit dat dan met die andere pool, zult u zich afvragen. Een potentiaalverschil meet men immers altijd tussen twee punten. In feite wordt de spanning ten opzichte van de behuizing gemeten, die verondersteld wordt aan massa te liggen. De gemeten spanning wordt mede bepaald door de persoon die de tester vasthoudt. Telkens als er gemeten wordt, loopt er een ongevaarlijke stroom van enkele microampères door het lichaam. De schakeling versterkt deze stroom zodanig dat die met een LED zichtbaar kan worden gemaakt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 M
R1 = 1 k
Halfgeleiders:
D1 = rode LED, low-current
T1, T2 = BC547C, BC548C of BC549 C
Diversen:
BZ1 = buzzer
K1 = 2-polige header, raster 2,5 mm, of twee printpennen
S1 = schakelaar, enkelvoudig om (optioneel: zie tekst)
Batterijhouder voor twee lady- (AAA) of penlight- (AA) batterijen
Behuizing: passende metalen buis (zie tekst)
Reacties worden ingeladen...