Over dit artikel

The Audio Link, deel 1

High-end voorversterker met PGA2311

The Audio Link, deel 1
Deze puristische voorversterker met veel bedieningscomfort biedt een kwaliteit die zelfs verwende audiofielen tevreden zal stellen. Hij is modulair opgebouwd en na te bouwen voor een aantrekkelijke prijs. Dit is mogelijk dankzij toepassing van een versterker/verzwakker IC van topklasse.
Het is de laatste tijd vrij stil in de hoek van de analoge audiotechniek. In dit tijdperk van CD, DVD en MP3 worden voorversterkers nog bijna alleen gebruikt voor de keuze van de signaalbron en voor het regelen van het volume.
Van een moderne, hoogwaardige voorversterker mogen we verwachten dat hij gemakkelijk te bedienen is en dat hij de keuze van de signaalbron en het regelen van het volume met de grootst mogelijke nauwkeurigheid en de kleinst mogelijke vervorming voor ons doet. Dat lijkt eenvoudig, maar als een grote nauwkeurigheid verlangd wordt, dan komt er voor een volumeregeling toch heel wat kijken.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Jumper vergeten
Ik sta op het punt te beginnen aan het opbouwen van ‘The Audio Link’ (Elektuur april 2004). Bij het bestuderen van het schema stuit ik echter op jumper JP1. Over deze jumper wordt in de tekst niets verteld. Hoewel hij op de foto niet aanwezig is, wil ik voor de zekerheid toch vragen of ik hier een jumper moet plaatsen en waarvoor deze eigenlijk dient.
Matthias Zillmann
Inderdaad hebben we deze jumper over het hoofd gezien. Hij dient om de zogenaamde ‘zero crossing detection’–mode te activeren. Als deze mode met de jumper is gekozen, zal het IC het audiosignaal continu analyseren en er voor zorgen dat er alleen in een nuldoorgang (dus geruisloos) omgeschakeld wordt. Dat wil zeggen, als er tenminste binnen 16 ms een nuldoorgang optreedt. Is dit niet het geval, dan zal er alsnog geschakeld worden. Overigens zal de ‘fader’-functie in deze mode niet werken.
 
Lezersvraag: 5.1 volumeregelaar
Als je ‘gewone’ tweekanaalsversterkers wilt gebruiken om een Dolby-surroundsignaal te versterken, is het volume vaak lastig te regelen, je zit immers met zes kanalen. Vandaar mijn vraag: hebben jullie een idee hoe ik het beste een zes-kanaalsvolumeregelaar maak?
Martijn Brands
Misschien heeft u wat aan de nieuwe voorversterker in het aprilnummer. U kunt alleen het volumegedeelte daarvan nemen en dat drie keer opbouwen; het controllergedeelte is maar één keer nodig. Op die wijze kunnen zes kanalen heel nauwkeurig samen geregeld worden.
Reacties worden ingeladen...