Over dit artikel

Drive draait door

Oude CD-ROM-drive speelt audio op commando

Drive draait door
Dit project is ontstaan uit de wens om schaalmodellen op commando een realistisch geluid te kunnen laten produceren. Het commando zou daarbij afkomstig zijn van een drukknop of een naderingsdetector, maar we zijn er zeker van dat Elektuur-lezers talloze andere toepassingen kunnen bedenken.
In de modelbouw wordt voor het opnemen en weergeven van geluid meestal een geluids-IC uit de ISD25XX-serie gebruikt. Het nadeel daarvan is dat de audiobandbreedte maar 3 kHz is en dat er veel ruis en achtergrondgeluid is, dus voor realistische toepassingen zijn deze IC's minder geschikt. Daarvoor moeten we op zoek naar een betere oplossing.
Een andere aanpak
De afgelopen jaren hebben veel lezers ons gevraagd of het niet mogelijk is om een schakeling te ontwerpen waarmee een oude CD-ROM-drive als zelfstandige audiospeler kan worden gebruikt, dus zonder de hulp van een PC.
Soms kan dat heel eenvoudig door er spanning op te zetten, de plug van de hoofdtelefoon aan te sluiten, er een CD'tje in te doen en op de knop 'Play' te drukken. Veel moderne CD-ROM-drives hebben echter geen aparte play-knop. Bovendien is het ook wel handig als je tracks kunnen kiezen of overslaan. Op die manier kan de oude CD-ROM-drive nog een nuttig tweede leven krijgen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2,R6 = 10 k
R3,R10,R11,R12 = 1 k
R4 = 3k3
R5 = 6k8
R7 = 22 k
R8 = 33 k
R9 = 68 k
Condensatoren:
C1,C2 = 47 µ/16 V radiaal
C3...C6,C9...C14 = 100 n
C7,C8 = 22 p
Halfgeleiders:
D1 = LED rood, low current
IC1,IC2 = 7812
IC3,IC4 = 7805
IC5 = PIC16F871/P (geprogrammeerd, EPS 030402-41)
Diversen:
S1...S8 = drukknop, 1 x maak
S9 = 4-voudige DIL-schakelaar
X1 = kristal 4,000 MHz
K1,K2,K3 = 2-voudige printkroonsteen, steek 5 mm
K4 = 2x20-pens boxheader
K5 = voedingsconnector voor CD-ROM-drive
oude CD-ROM-drive
Koelvin, bijv. Fisher SK59 (6 K/W)
Reacties worden ingeladen...