Martin  Oßmann
Over dit artikel

Citroen als batterij!

Low-power knipper-LED

Citroen als batterij!
Deze schakeling heeft maar enkele microampères nodig om een LED te laten flitsen. De energie wordt uit een zelf gemaakte batterij gehaald.
Inderdaad, de schakeling in figuur 1 lijkt ietwat overdreven voor een indicatorlampje. Had dat niet ook met een low-current LED en een voorschakelweerstand gekund? Nee, toch niet. Het doel is hier namelijk om met zo min mogelijk energie een duidelijke LED-aanduiding te realiseren - bijvoorbeeld voor een batterijgevoed apparaat.
Met weinig stroom voorhanden is het natuurlijk niet verstanding een dergelijke LED continu te laten branden. We laten deze dan ook telkens maar kort oplichten. Hiervoor is een energiezuinige oscillator nodig, met een extreme duty-cycle. Condensator C1 zorgt samen met weerstand R1 voor een grote tijdconstante.
Low-power opamp IC1 is als inverterende comparator geschakeld en bewaakt de spanning over C1. Deze wordt vergeleken met de drempelwaarde die met R2 en R3 is ingesteld. Als condensator C1 ver genoeg is opgeladen, wordt deze weer ontladen. De hierin opgeslagen energie wordt natuurlijk niet verspild, maar direct nuttig toegepast als voeding voor een LED.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,6 = 1 M
R2 = 3M3
R3,4 = 9M1
R5 = 100 k
Condensatoren:
C1,C2 = 1 µ/16 V staand
Halfgeleiders:
D1 = LED rood (low-current)
IC1 = TS271C (zie tekst)
T1 = BC557C
T2 = BC547C
Diversen:
K1 = 2 printpennen
Samenstelling batterij:
2 soldeerlippen
9 ronde koperen plaatjes (zie tekst, bijvoorbeeld 5-eurocent-stukken)
9 aluminium plaatjes (zie tekst)
Vloei- of keukenpapier (zie tekst)
1 citroen (of citroensap, zie tekst)
1 rubberen ring
Reacties worden ingeladen...