Burkhard Kainka
Over dit artikel

Ontwerptips 4-2004

Snuffelen aan digitale radio
2 transistoren, 1 kristal - da’s al
Het is haast niet te geloven, maar het werkt: deze super simpele ontvanger is toereikend om de nieuwste technologie op de korte golf uit te proberen. Digitale radio - praktisch voor niets!
Er zijn een behoorlijk aantal stations op de korte golf die niet alleen analoog, maar ook digitaal uitzenden. Interessant is nu om te weten of er in deze groep ook zenders zitten die een standaard kristalfrequentie gebruiken. Als dat zo is, kunnen ze met de hier voorgestelde schakeling ontvangen worden. Deze schakeling is namelijk niets anders dan een mixer met een kristaloscillator.
Zoals u wellicht al dacht, bestaan die zenders inderdaad - anders zouden we deze schakeling natuurlijk niet publiceren. Het gaat hier om de drie frequenties van de Deutsche Welle (3995, 6130 en 6140 kHz). Deze passen bij de kwartsfrequenties 4,000 MHz en 6,144 MHz. Weliswaar met een trucje: de oscillator moet in deze gevallen namelijk ongeveer twee kilohertz boven de eigenlijke frequentie werken.
Hyperlink DRM-pagina van Stefan Mahn: http://www.drm-info.de/

Dubbelzijdige printen doormetalliseren
Een dubbelzijdige print etsen is niet echt eenvoudig. Het is namelijk al een hele opgave om de films die voor de belichting van de sporen en eilandjes nodig zijn op de beide zijden exact uitgelijnd te krijgen. En het wordt nog een stapje moeilijker als de twee lagen op diverse plaatsen met elkaar verbonden moeten worden.
De professionele printplaat-producent doet dat met behulp van doormetalliseringen: de print wordt eerst geboord en in de gaten waar de boven- en onderlaag doorverbonden moeten worden, wordt een dun laagje koper aangebracht, waarna met een elektrochemische bewerking de daadwerkelijke verbinding wordt gemaakt.

Alternatieven voor battery backup RAM
Veel microprocessorborden hebben statische RAM aan boord om instellingen van het systeem te kunnen bewaren. Het is vaak wenselijk om deze settings te behouden als de voedingsspanning wordt uitgeschakeld of wegvalt, reden waarom op deze borden doorgaans een backup-batterij of -accu is aangebracht om het RAM van voeding te blijven voorzien.
Dat is op zich een redelijk eenvoudige oplossing, maar ideaal is het niet. Batterijen vragen namelijk vrij veel ruimte op de printplaat en verder moeten ze regelmatig gecontroleerd worden op spanning en eventuele lekkage.
Hyperlink Ramtron: www.ramtron.com/aboutfram

Temperatuurschakelaars in SOT-behuizing
Maxim brengt met de MAX6509 en MAX6510 zeer kleine temperatuurschakelaars op de markt, die met een externe weerstand ingesteld kunnen worden op een gewenste schakeldrempel tussen -40°C en +125°C. De tolerantie van de drempel is typical ±0,5°C en maximaal ±4,7°C. Ze hebben een pen waarmee een hysteresis van 2°C of 10°C gekozen kan worden.
De MAX6509 heeft een open-drain uitgang, de MAX6510 biedt de mogelijkheid om met de pen OUTSET te kiezen tussen een uitgang die actief hoog is, actief laag of open-drain met interne pullup-weerstand.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...