Martin  Oßmann
Over dit artikel

Project c+, deel 2

De oplossing!

Project c+, deel 2
Een simpele schakeling zoals die in de april-uitgave kan het causaliteitsbeginsel natuurlijk niet onderuit halen.Toch zijn de beschreven resultaten echt (en) verwonderlijk.
Het is allemaal begonnen met een onschuldige vraag van een student of er inderdaad filters bestaan met een 'negatieve groepslooptijd'. Op deze vraag moest de auteur bekennen dat hij wel dacht dat zo’n filter te maken is, maar dat hij niet wist wat dat eigenlijk zou betekenen. Een zoektocht op het internet (Google: 'negative group velocity') gaf snel soelaas. In Japan heeft professor Kitano een mooie eenvoudige schakeling bedacht waarmee negatieve groeplooptijd gedemonstreerd kan worden. Dit werd de basis voor het artikel. En dan nu door naar de onderliggende techniek!
Het begrip snelheid
Als we in de elektrotechniek naar de voortplanting van golven kijken, dan moeten we het eerst hebben over de fasesnelheid. Die geeft de voortplantingssnelheid van een punt met constante fase van een monofrequente golf (slechts één frequentie). Omdat je met monofrequente signalen geen informatie kunt overdragen, heeft deze snelheid niets met de voortplantingssnelheid van informatie te maken.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
Project c+ (1)
Ik heb de schakeling in Elektuur april 2004 getiteld ‘Project c+’ opgebouwd en het werkt tot mijn verbazing perfect. Ik behaal een rendement van 0,5 seconden. Ik heb er nu 120 gebouwd en in serie gezet. Zo kan ik 1 minuut eerder zien dat de stroom wegvalt en mijn computergegevens nog voor de stroomuitval opslaan. Handig!
Peter de Bruijn
Dit is een uitstekende toepassing, dat we daar zelf niet op gekomen zijn...

Project c+ (2)
Geachte redactie, kan ik bij jullie aandelen in de c+ technologie bestellen? Dat belooft gouden bergen...
Don Phelps

Project c+ (3)
Hallo, het lijkt erop dat er jullie een belangrijk gegeven over het hoofd hebben gezien bij de analyse van de schakeling. De verbinding tussen de zender en ontvanger is natuurlijk een gedistribueerd netwerk. Dit mag niet weggelaten worden in de overdrachtsfunctie! Het blijkt namelijk dat de oplossing op tijdstip t voor het complete netwerk 010404 is, de oplossing voor alleen de zender is 020404. Het moge duidelijk zijn dat het verschil tussen 010404 en 020404 slechts één tijdseenheid bedraagt. Dat verklaart natuurlijk een en ander.
Knut Bakke
Reacties worden ingeladen...