Over dit artikel

Intelligente sensoren

Steeds meer meetgrootheden en geïntegreerde elektronica

Intelligente sensoren
Het is aan diepgaand onderzoek te danken dat we tegenwoordig grootheden elektronisch kunnen meten die nog maar een paar jaar geleden niet gemeten konden worden. Ook wordt een steeds groter deel van de signaalverwerking van het meetsysteem verplaatst naar de sensoren zelf. In dit artikel tonen we een paar juweeltjes uit het grote aantal nieuwe ontwikkelingen.
Door de toenemende druk op kosten en tijd bij de ontwikkeling van apparatuur wordt het ontwerpen van voorversterkers voor sensoren steeds vaker als een lastige bijklus gezien. Ze moeten speciaal ontworpen worden voor de - vaak kleine - uitgangssignalen van de sensor; als er dan een ander type sensor wordt gebruikt, dan moet alles weer opnieuw afgeregeld worden. Het is voor de ontwerper een stuk gemakkelijker als de sensor een kant en klaar standaard signaal afgeeft, bijvoorbeeld een spanning van 0 tot 1 V of een stroom tussen 4 en 20 mA. Als dat dan ook nog temperatuuronafhankelijk kan en zonder offset-problemen, dan levert het wisselen van een sensor geen problemen meer op.
Het is al een tijd gebruikelijk om het sensorelement samen met de bijbehorende elektronica in een gemeenschappelijke behuizing te stoppen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...