Over dit artikel

Recensies 5-2004

In System Programmable
GAL’s, CPLD’s, PAC’s : een complete gids
Waarschijnlijk blijft het onderwerp van dit boek voorlopig ook nog wel van belang: het gaat namelijk om in system programming (ISP). Dat er componenten bestaan, die ook nog te programmeren zijn als ze al op de print zitten, zal geen verrassing zijn. Maar dat er nu een boek is dat de krachtige mogelijkheden van complexe programmeerbare logische bouwstenen overzichtelijk presenteert, is wel bijzonder.

Alles de lucht in
Telemetrie in de modelbouw leidt soms tot verbluffende resultaten - vooral als de elektronica mee de hoogte in gaat…
Telkens blijkt weer dat modelbouw en elektronica een vruchtbare combinatie vormen. De uitdaging is om er telkens weer iets bijzonders van te maken als je beide samenvoegt. Dat lukt soms erg goed. Zo beschrijft Olivier Humez op zijn site [1] bijvoorbeeld allerlei apparatuur om foto- of videocamera’s aan vliegtuigjes of ballonnen te hangen. De plaatjes die tijdens de vlucht genomen worden of zelfs met een draadloze verbinding naar de grond worden verstuurd, spreken voor zich.
Het hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot plaatjes schieten. Humez heeft ook apparatuur ontwikkeld om telemetrie te plegen. Zo kunnen bijvoorbeeld de hoogte, temperatuur en klemspanning van accu’s gemeten worden en live naar ‘aarde’ worden verstuurd, eventueel gecombineerd op de videolink in een on-screen display.

Proteus VSM
Simuleert microcontrollers mee
Schema tekenen, print maken en testen maar. Tegenwoordig doen we dat natuurlijk met de PC! Inmiddels zijn simulatieprogramma's zo ver dat zelfs microcontrollers mee gesimuleerd worden. Proteus is een omvangrijk pakket dat professionele mogelijkheden biedt voor een betaalbare prijs.
Proteus Virtual System Modelling (VSM) is software waarmee digitale en analoge schakelingen, of een combinatie van die twee, op de PC gesimuleerd kunnen worden. Uiteraard begint alles met het invoeren van een schema in de computer. Bij dit pakket wordt hiervoor gebruik gemaakt van ISIS schematic capture. Van dezelfde fabrikant is ook een apart pakket voor print-layout beschikbaar (ARES), dat naadloos aansluit op ISIS. Samen vormen ze de gebruikelijke combinatie waarmee het ontwerp en de layout van een schakeling op een print praktisch kinderspel worden. Natuurlijk compleet met features zoals verificatie van verbindingen (electrical rule and connectivity check), automatisch plaatsen van componenten (auto placer) en automatisch leggen van printbanen (auto router). Tot zover niets nieuws, er is natuurlijk wel meer programmatuur te krijgen die dergelijke functionaliteit biedt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...