Over dit artikel

Multi-programmer

One size fits all

Multi-programmer
Programmers voor microcontrollers zijn over het algemeen gespecialiseerd in het programmeren van de controllers van een bepaalde fabrikant. Deze multi-programmer is echter geschikt voor seriële EEPROM's en de belangrijkste midrange controllers van Atmel en Microchip (binnenkort is een uitbreiding van de ondersteunde controllers te verwachten in de vorm van een firmware-upgrade). De programmer wordt via de USB-poort aangestuurd vanuit een PC.
Deze multi-programmer is helemaal toegesneden op (semi-)professioneel gebruik. Hij is dan ook niet geschikt voor controllers van een bepaalde fabrikant, maar voor verschillende typen 8-bits controllers. Op dit moment is deze programmer geschikt voor controllers van Atmel en Microchip. En daarnaast kan hij ook seriële EEPROM's programmeren. Al deze bouwelementen vragen om hun eigen, specifieke algoritmes en spanningen bij het programmeren. Dat deze programmer daarmee kan omgaan, is op zich al een indrukwekkende prestatie die niet veel andere programmers leveren.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Update:
In de onderdelenlijst is helaas een foutje geslopen. IC4 moet van het type 74LS07 zijn in plaats van 74LS04. In het schema is het typenummer overigens wel goed aangegeven.

‘Componenten’
Bij het compileren van de Delphi-software voor de ‘Multi-programmer’ (Elektuur juni 2004), kwam ik helaas tot de ontdekking dat enkele componenten ontbreken, bijvoorbeeld de hex-editor. Kunt u mij vertellen of ik de ontbrekende bestanden ergens kan downloaden.? Dan nog een vraag: is de programmer ook geschikt (te maken) voor de AT89C55WD-controller?
Edgar Schachler
U kunt de ontbrekende onderdelen op de volgende sites downloaden: www.soft-gems.net/Controls.php
Hex-editor: www.mirkes.de/de/delphi/vcls/hexedit.php
Regedit: www.saturnlaboratories.co.za/download.php?filename=regedit.zip
De AT89C55WD wordt helaas niet ondersteund, ook niet in de toekomst, omdat er niet genoeg pennen op de TUSB3210 beschikbaar zijn.
Andreas Oyrer

Hulde
Ik heb al eens eerder geklaagd over het ontbreken van source-code bij microcontroller-projecten in Elektuur en dan met name bij de PIC-programmer (‘PIC-Prog’, Elektuur september 2003).
Nu is het zo dat ik vind dat als ik klaag als iets niet aan mijn verwachtingen voldoet, ik het ook moet laten weten als een bepaald project wat mij betreft erboven uit steekt. En dat is bij de ‘Multi-programmer’ (Elektuur Juni 2004) met USB-interface zeker het geval!
Niet alleen is deze keer de broncode vrij beschikbaar, ook is de programmer zelf een stuk veelzijdiger dan die van september 2003.
De USB-interface is een goede zet en de mogelijkheid om object-code in een serieel EEPROM te bewaren is werkelijk geniaal. Nu weet ik wel dat dit gewoon een standaardmogelijkheid is van de gekozen microcontroller, maar omdat ik het niet van tevoren wist was het toch een bijzonder aangename verrassing.
Klaus Klug Christansen
Bij negen van de tien microcontrollerprojecten in Elektuur is de broncode gratis te downloaden van onze website (of tegen kostprijs verkrijgbaar op diskette).
Bij ‘PIC-Prog’ ontvangt de auteur royalty’s over elke verkochte controller. Dit is de reden dat de broncode in dit geval niet openbaar is gemaakt. Natuurlijk doen wij ons best om zulke situaties te voorkomen, in sommige gevallen is een project en bijbehorende software echter van zulke goede kwaliteit dat wij toch voor publicatie kiezen. Zoals dus bijvoorbeeld bij ‘PIC-prog’.
Component list
Weerstanden:
R1 = 1k5
R2 = 470
R3,R6 = 180 k
R4,R5,R9..R13 = 10 k
R7,R8 = 100 k
R14,R15 = 2k2
Condensatoren:
C1,C2,C12,C13 = 33 p
C3..C5,C10,C13 = 100 n
C6 = 10 µ/16 V radiaal
C7,C9 = 47 µ/16 V radiaal
C8 = 1 n
Halfgeleiders:
D1 = LED rood
D2 = 0A5 of 1N5817 (Farnell 573-097)
D3,D5,D7 = 1N4148
D4,D6 = BAT43
IC1 = TUSB3210PM
IC2 = LP2950CZ-3.3 of LE33CZ (Farnell 302-4568)
IC3 = MAX734CP
IC4 = 74LS07
IC5 = 24LC64
IC6 = 40-polige Zero Insertion Force socket (met brede openingen voor de pootjes van IC's)
T1,T2,T4,T5,T8 = BS250
T3,T6,T7,T9 = BS170
Diversen:
K1 = haakse USB-B-connector voor printmontage
K2 = 1x6-polige header
K3 = 1x5-polige header
L1 = spoel 18 H
X1,X2 = kristal 12 MHz
Reacties worden ingeladen...