Harry Baggen
Over dit artikel

Klasse...

Audioversterkers van A tot T

Klasse...
De eindversterker vormt de krachtbron van elke audio-installatie. Een kleine wisselspanning moet met zo weinig mogelijk vervorming worden omgezet in een krachtig signaal dat de luidsprekers kan aansturen. In de loop der audiotijden hebben ontwerpers hiervoor diverse concepten bedacht. Het begon allemaal met klasse A...
Het leveren van veel vermogen is geen eenvoudige klus voor een versterker. Er is zowel spannings- als stroomversterking nodig om voldoende vermogen aan de aangesloten luidsprekers te kunnen leveren. Luidsprekerboxen hebben immers maar een rendement van enkele procenten en dat betekent dat voor het produceren van voldoende geluidsdruk in een huiskamer toch zeker enkele watts nodig zijn. Bij concerten en openluchtmanifestaties wordt heel wat meer gevraagd, daar gaat het al gauw om kilowatts.
Voor de vermogensversterking in een eindversterker zijn in de voorbije decennia diverse concepten ontwikkeld om met behulp van transistoren of FET's een kwalitatief hoogwaardig uitgangssignaal te produceren en/of het rendement van de eindtrap te verbeteren. (Buizenversterkers laten we in dit verhaal buiten beschouwing.)
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...