Over dit artikel

Ten years after

DAB in Europa

Ten years after
Er wordt in Europa al meer dan tien jaar gewerkt aan de marktintroductie van digitale omroep, DAB. Terwijl het aantal zenders in de meeste landen van West- en Midden-Europa fors toenam, werden er in eerste instantie weinig ontvangers verkocht. In Engeland begint de verkoop sinds eind 2002 wat aan te trekken en recentelijk begint het er op te lijken dat het ook op het vasteland de goede kant op gaat.
Eigenlijk zijn de strategen en techneuten van de Europese radioscene het eens: De analoge systemen op de FM-band en zeker op de middengolf zijn technisch achterhaald, de ontvangstkwaliteit is niet optimaal en er zijn niet genoeg frequenties beschikbaar. Binnen 15 jaar zou de analoge omroep geheel gedigitaliseerd moeten zijn. Maar DAB (Digital Audio Broadcasting) bleef in eerste instantie aan de startblokken plakken. Een schoolvoorbeeld van een fout gelopen strategie was in Duitsland te vinden.
Het kan nog wel even duren
Met grote regelmaat werd er om de twee jaar op de Berliner Funkausstellung voorspeld dat DAB nu echt door zou breken. Op de beurs werden dan de plannen voor de uitbreiding van het zendernetwerk gepresenteerd.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...