Over dit artikel

Ontwerptips 6-2004

Nauwkeurige oscillator

Ontwerptips 6-2004
Wie weinig ervaring heeft met het solderen van SMD's, zal er aanvankelijk misschien een beetje tegen op zien om met deze miniatuur componenten te werken. Toch hebben deze juist voordelen t.o.v. normale onderdelen, zoals een hogere nauwkeurigheid. En dat komt vooral van pas bij het zelf maken van dit handige meethulpmiddel.
Een audiogenerator rond de MAX038 is zeker niet nieuw, kijk maar eens in Elektuur mei 1995. Toen werd de schakeling natuurlijk opgebouwd met gewone componenten op een forse printplaat. Het gebruik van SMD's (Surface Mounted Device) werd in die tijd zoveel mogelijk achterwege gelaten. Het voordeel van de ruimtewinst woog niet op tegen de problemen bij het solderen.
Inmiddels is het tij echter een beetje gekeerd. In Elektuur-schakelingen duiken nu toch regelmatig SMD's op. De reden daarvoor is dat veel componenten alleen nog maar in SMD-uitvoering te verkrijgen zijn.
SMD-componenten hebben, naast ruimtebesparing, nog een bijkomend voordeel. Door de kleinere afmetingen zijn de door de aansluitpennen gevormde parasitaire capaciteiten en ongewenste zelfinducties aanmerkelijk kleiner dan bij de conventionele uitvoering van dezelfde component.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...