Over dit artikel

Tot op de graad

Een sensor met ‘gelijkloop’

Tot op de graad
Een precisiesensor die speciaal is ontworpen om in combinatie met A/D-omzetters te worden gebruikt, maakt het ontwerpen van elektronische thermometers en thermostaten wel heel eenvoudig. Een aardige toepassing is de hier gepresenteerde kamerthermometer die de temperatuur op 1 C nauwkeurig op een LED-balk aangeeft.
Sinds kort is er een nieuw soort temperatuursensoren op de markt. Deze sensoren van Maxim zijn uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met 8- of 10-bits A/D-omzetters, omdat zowel de referentiespanning als de uitgangsspanning ervan zijn afgestemd op de 'bit-weging' van normale A/D-omzetters (zie ook de aparte toelichting in dit artikel). De hier beschreven kamerthermometer (die als proefschakeling is opgebouwd en getest) is weliswaar ingewikkelder en duurder dan een goedkope kwikthermometer, maar bevat interessante details en ideeën die in eigen ontwerpen kunnen worden gebruikt.
De kamerthermometer bestaat uit de precisie temperatuursensor MAX6610 met analoge uitgangsspanning, een 8-bits A/D-omzetter MAX152 en een decoder die vijf bits (D0...D4) decodeert en de LED-balk stuurt (figuur 1).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...