Over dit artikel

IR-zender met HT12E

-

IR-zender met HT12E
IR-zenders met het encoder-IC HT12E van Holtek zijn al vaker in Elektuur gepubliceerd. Het leuke van dit ontwerp is dat de hele IR-zender in een handzaam sleutelhangertje is geperst.
De werking van het encoder IC HT12E is al in eerdere publicaties uitvoerig uit de doeken gedaan. We volstaan met te vermelden dat op de ingangen A1...A8 van IC1 een adres kan worden ingesteld, dat overeen moet komen met het op de ontvanger ingestelde adres.
Op de print zitten de adreslijnen standaard met een dun koperbaantje aan massa, zodat adres nul is ingesteld. Door een baantje met een scherp mesje weg te krassen, kan de desbetreffende adresingang logisch hoog worden gemaakt. Dit veranderen van adressen is uiteraard alleen nodig als er meerdere zenders in dezelfde woning actief zijn.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 976 k
R2,R4 = 10 k
R3 = 100 k
R5 = 10
Condensatoren:
C1 = 100 n
C2 = 100 µ/10 V radiaal
C3 = 10 n
C4 = 220 p
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
D2 = IR-LED (bijv. LD274)
IC1 = HT12E (Holtek)
IC2 = TLC555
T1 = BC337
Diversen:
S1 = miniatuur druktoets (HAK)
Behuizing: KM-serie Box UM14
Reacties worden ingeladen...