Over dit artikel

Intelligent haardvuur

-

Intelligent haardvuur
Als je in de modelbouw een brand wil simuleren, een haardvuur in een poppenhuis, of een kampvuur in de kerststal wil nabootsen dan is een gewone rode of oranje lamp natuurlijk geen optie. Ook commerciële ‘flakkerschakelingen’ geven niet echt een realistisch resultaat.
Deze schakeling komt wat dat betreft een stuk beter uit de verf en simuleert het echt onregelmatige geflakker van vuur.
Om zo flexibel mogelijk te blijven en het aantal onderdelen zo klein mogelijk te houden (modelbouw!), is een microcontroller uit de ATtiny-serie van Atmel als uitgangspunt genomen. Twee gloeilampjes worden ieder via een transistor door middel van PWM in acht verschillende helderheden aangestuurd. Met potmeter P1 van het RC-netwerkje is de klokfrequentie van de controller en dus ook de regelmaat van het geflakker in te stellen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R4,R5 = 4k7
R2 = 10 k
R3 = 1 k
R6 = 220
Condensatoren:
C1, C2 = 100 n
C3 = 10 µ/16 V
Halfgeleiders:
D1 = zenerdiode 5V1/400 mW
T1,T2 = BC547
IC1 = ATtiny11-6PI (programma beschikbaar onder 040089-11)
Diversen:
L1,L2 = gloeilampje 6 V/80 mA
Reacties worden ingeladen...