Over dit artikel

Constante-stroombron voor super heldere LED’s

-

Constante-stroombron voor super heldere LED’s
Steeds vaker zie je dat super heldere LED’s worden toegepast als verlichting of als (waarschuwings-) signaalgevers. Om er voor te zorgen dat de lichtintensiteit constant is, moeten LED’s met een constante stroombron worden aangestuurd. De meest gebruikelijke manier is dit met een voorschakelweerstand te realiseren. De niet-lineaire spanning/stroom-karakteristiek, het NTC-karakter van LED’s en variaties in de voedingsspanning hebben echter een behoorlijke invloed op de helderheid. Dat kan dus beter!
De hier voorgestelde schakeling is een low-drop constante-stroombron, speciaal voor super heldere LED’s die toegepast worden als schijnwerper, achterlicht, richtingaanwijzer, nep-auto-alarm-indicatie enzovoort. De schakeling levert een constante stroom van 20 mA bij een spanning van 4,5...30 V of 50 mA bij 4,5...12 V en beschikt bovendien over een knipperoptie.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 6,8 of 18 *
R2 = 33 k
R3 = 820
R4 = 10 M
R5 = 22 k of 0 *
R6 = 10 k
Kondensatoren:
C1 = 100 µ/40 V radiaal
C2 = 470 µ/40 V radiaal
Halfgeleiders:
D1,D2 = BAT41 of andere Schottky-diode met IF > 80 mA
D3 = zenerdiode 15 V, 500 mW
D4,D5 = LED *
T1 = BC557B
T2 = BC550B
Diversen:
S1 = schakelaar *
* zie tekst
Reacties worden ingeladen...