Over dit artikel

Meerkleuren harddisk-LED

Meerkleuren harddisk-LED
In de meeste PC-kasten zit een LED die met een tweepolige connector op het moederbord kan worden aangesloten om de activiteit van de (IDE-) harddisk(s) in de gaten te houden. Deze LED zal echter alleen functioneren met de schijven die via het moederbord zijn aangesloten. Activiteit via bijvoorbeeld een (extra) ingebouwde SCSI-controller wordt niet optisch aangegeven. Deze kleine schakeling brengt daar verandering in en wel met een meerkleuren-LED.
Normaal gesproken wordt de activiteit-LED van de IDE-interface door een van de aangesloten apparaten via een of meerdere open-collectortrappen geactiveerd. Onafhankelijk van het feit welke van de twee mogelijke harde schijven is geactiveerd, zal de LED gaan branden. De gemeenschappelijke voorschakelweerstand begrenst de stroom en dient bovendien als kortsluitbeveiliging. Zelfs als op een of andere manier de LED kortgesloten wordt, zal de stroom op een ongevaarlijke waarde begrensd worden.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3 = 10 k
R2,R4 = 560
Halfgeleiders:
D1 = duo-LED met drie aansluitingen (bijv. Conrad nr. 187496)
IC1,IC2 = CNY17-2
T1,T2 = BC547B
Diversen:
K1 = 4-polige SIL-connector, kleine voedingsconnector voor printmontage (of printpennen)
Reacties worden ingeladen...